Finalisten NK Poetry Slam 2017 bekend!

Anne-Fleur van der Heiden, Gijs ter Haar, Else Kemps, Rik Sprenkels, Merlijn Huntjens, Erika de Stercke, Fred de Vries en Martje Wijers zijn de acht finalisten van het NK Poetry Slam 2017 op 27 januari in TivoliVredenburg.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 16 januari 2017

Te gast: Lezing over Davaj! De Russen en hun wodka

Op zaterdag 11 februari 2017 geeft slavist Edwin Trommelen een lezing over de Russen en hun wodka naar aanleiding van zijn boek. Hij put hierbij uit de Russische literatuur, waaronder werk vanDostojevski, Gogol en Tsjechov die groteske scènes opleveren, maar ook 20e-eeuwse zoals Jerofejev, Boelgakov en Solzjenitsyn. Een aanzienlijk deel van de citaten is voor het eerst in het Nederlands vertaald.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 4 januari 2017

C.C.S. Croneprijs 2016 voor Wessel te Gussinklo

De C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht, wordt dit jaar toegekend aan schrijver Wessel te Gussinklo (1941). Dat maakte het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht vandaag bekend. Volgens de jury heeft Te Gussinklo sinds zijn debuut in 1986 een indrukwekkend oeuvre geschreven dat behoort tot de top van de Nederlandse literatuur.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 20 december 2016

Halve Finalisten NK Poetry Slam 2017 bekend!

Tijdens de finale van de Borderlines Slam bemachtigde Gijs ter Haar het allerlaatste ticket voor het NK Poetry Slam 2017. Woensdag 11 januari strijden hij en de vijftien andere regionale slamkampioenen in Hofman Café & Theatercafé De Bastaard om acht finaletickets. Wie vind je straks waar? Loting bepaalde dat de kandidaten als volgt zijn verdeeld over de twee strijdtonelen:

Geplaatst door Redactie iPoetry op 14 december 2016

Te gast: Symposium 'Alice in Verwonderland'

'Bellman zoekt bemanning voor jacht op de Snark. Bent u, net als ik, gefascineerd door het werk en de persoon van Charles L. Dodgson alias Lewis Carroll, auteur van onder meer Alice in Wonderland, neemt u dan contact op.' Zo startte Casper Schuckink Kool ruim 30 jaar geleden het Lewis Carroll Genootschap. 20 januari 2017 vangt het genootschap zijn tweede leven aan met een feestelijk symposium genaamd 'Alice in Verwonderland'.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 5 december 2016

Te gast: Doe mee aan de Amnesty Schrijfmarathon!

Op zaterdag 10 december – de Dag van de Mensenrechten – neemt Amnesty International plaats in Het Literatuurhuis tijdens de internationale Schrijfmarathon. Honderdduizenden mensen wereldwijd schrijven deze dag brieven. Vierentwintig uur lang. Voor mensen die onrecht is aangedaan, gevangenzitten, gemarteld zijn of worden bedreigd.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 1 december 2016

Ga als Huisvriend met korting naar Martha Nussbaum!

Op zondag 11 december komt de Amerikaanse topfilosofe Martha Nussbaum naar Bibliotheek Neude voor een lezing over haar nieuwe boek Woede en vergeving. Huisvrienden van Het Literatuurhuis mogen op vertoon van hun literatuurhuispas met korting naar deze middag.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 29 november 2016

Filmpremière Neruda in Louis Hartlooper Complex

In samenwerking met het Louis Hartlooper Complex presenteert Het Literatuurhuis op donderdag 8 december de filmpremière Neruda, over de Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Voorafgaand aan de film geeft Barber van de Pol, die vele werken van Neruda naar het Nederlands vertaalde, een inleiding.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 november 2016

Literair filmtheater: Roald Dahl

Op dinsdag 13 december vertonen we in Het Literatuurhuis de documentaire The Marvellous World of Roald Dahl. 100 jaar na zijn geboorte vertelt deze documentaire aan de hand van fragmenten uit zijn eigen boeken het kleurrijke levensverhaal van de legende Roald Dahl (1916 - 1990).

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 24 november 2016

15 jaar Poetry Slam: de beste performancedichters

Vrijdag 27 januari 2017 vindt de finale van de vijftiende editie van het NK Poetry Slam plaats in TivoliVredenburg. Al vijftien jaar brengt het NK Poetry Slam de beste performancedichters voort. Speciaal voor het jubileum blikken Carmien Michels, Daan Zeijen, Daniël Vis en andere 'Slampions' terug op hun finalebattle.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 17 november 2016