Voorproefjes op het Utrecht Uitfeest

Terwijl in Amsterdam het boekenseizoen werd geopend tijdens Manuscripta hield Utrecht haar eigen boekenfeest als onderdeel van het Utrechts Uitfeest. De jaarlijkse aftrap van het culturele seizoen in Utrecht werd door het Literatuurhuis gevierd met voorproefjes van de literaire najaarsprogramma's, zoals het festival Literaire Meesters: Slauerhoff in november.

Door: Anouk Prins

In de kleine maar sfeervolle Literatuurtent op het stadhuisplein waren voorproefjes te zien van het komende literaire najaar. Tussen de meeuwen, visnetten en reddingsboeien brachten tien Utrechtse dichters in maritieme sferen de gedichten van scheepsarts en dichter Slauerhoff ten gehore, niet alleen in het Nederlands maar ook in het Frans, Duits, Italiaans, Spaans en zelfs Koerdische en Russisch. De meeste vertalingen werden speciaal voor het Uitfeest geschreven door de dichters om de vele reizen van Slauerhoff te laten herleven. Alexis de Roode kondigde alle dichters aan met bijpassende verhalen uit het opzienbarende leven van Slauerhoff. Slauerhoff staat van 10 t/m 25 november centraal tijdens het festival Literaire Meesters en dit gaf dus een mooi voorproefje van wat er voor thema's op het programma staan later dit najaar. Dichters Nadine Ancher, Jan van der Haar, Hanneke van Eijken, Gerhard te Winkel, Baban Kirkuki, Nanne Nauta, Anne Broeksma, Anna Arov, Bernhard Christiansen en Jolies Heij droegen gedichten voor in alle talen en Monir Goran begeleidde hen op muziek.

Als laatste trad Theatergroep Flint op, eerst in de Literatuurtent en daarna op het hoofdpodium op de Neude. Flint is in 1979 opgericht en maakt muziektheater voor een groot publiek, waarbij literatuur van voornamelijk Nederlandstalige auteurs een belangrijke inspiratiebron is. Met veel humor en een fysieke speelstijl brachten ze de teksten van Slauerhoff op muziek. De geluiden van de accordeon en het gezang trok veel publiek naar het kleine tentje en oogstte luid applaus. Gelukkig was er meer plek op het hoofdpodium waar Flint ook voor een vol plein optrad. Tijdens Literaire Meesters zal Flint ook optreden tijdens een van de literaire Slauerhoff diners met een voorstelling waarbij de poëzie van Slauerhoff en zijn bestaan als zwervende avonturier als leitmotiv dient.

Ondertussen in de Bijenkorf voltrok zich een literair programma van geheel andere orde, namelijk een interview en signeersessie met bestseller auteur Sarah McCoy. In eerste instantie zou zij samen met Jenna Blum naar Utrecht komen, maar Blum kon er door omstandigheden onverhoopt niet bij zijn. Niet getreurd, Sarah McCoy werd geïnterviewd door journaliste Liddie Austin en vertelde hartveroverend over haar succesvolle roman De Bakkersdochter. Het boek vertelt het verhaal van de jonge Elsie in het Duitsland van 1945 die een Joods kind toegang geeft tot haar bakkerswinkel. Zestig jaar later vertelt ze haar verhaal aan een Amerikaanse journaliste. McCoy vertelt over haar inspiratiebronnen en toch ook over haar vriendschap met Jenna Blum, een al even succesvolle schrijfster met wie zij veel gemeenschappelijk heeft. Zo is Blum toch nog een beetje bij het interview aanwezig. Na afloop signeert McCoy haar boeken voor enthousiaste fans.
 

Geplaatst door Michaël op 6 september 2012