De Letters van Utrecht

Afgelopen zaterdag (2 juni) heeft burgemeester Wolfsen de eerste 648 stenen van het De Letters van Utrecht onthuld. Met het project De Letters van Utrecht ontstaat een gedicht van het Utrechts Dichtersgilde in de stenen van de straten in het centrum van Utrecht. Eén karakter per steen, één steen per week. Iedere zaterdag houwt een steenhouwer rond 13.00 uur ter plekke de volgende letter. In maanden ontstaan woorden, met de jaren zinnen. Als Utrechters dit eeuwen blijven doen schrijven zij met de lijn van zinnen weer letters in de plattegrond van de veranderende stad.

Het Gedicht groeit zolang het door mensen gedragen en gesteund wordt. Iedere week kan iemand zijn naam met een letter verbinden, om zo een steentje bij te dragen aan dit gedicht voor de toekomst. De Stichting Letters van Utrecht hoopt met dit project bij te dragen aan een blijvende beschaving in het belang van toekomstige mensen.

Het gedicht begint op de Oudegracht, op de hoek bij de Smeebrug ter hoogte van nummer 279, en loopt richting het Ledig Erf. Vanaf 2 juni zijn de vanaf 1 januari 2000 verkochte 648 letters zichtbaar, over een totale lengte van 85 meter. Eén karakter per steen, één steen per week.

Ruben van Gogh legt het concept uit in beeld:

Maarten Westerveen (De Avonden) sprak met Ruben van Gogh van het Dichtersgilde in Utrecht:

Geplaatst door Taco op 4 juni 2012