Vijfenveertig dichters eren Dirkje Kuik

Charlotte Mutsaers, Herman van Veen, Gerrit Komrij, Ingmar Heytze en 41 andere dichters lezen voor de camera uit de bundel ’45 gedichten’ waarmee Kuik in 1969 debuteerde. Hiermee brengen ze een eerbetoon aan de in 2008 overleden schrijfster en kunstenares Dirkje Kuik. De filmpjes zijn een initiatief van het Utrechtse duo Stelletje Druktemakers om steun te betuigen aan het Dirkje Kuik Museum, dat met sluiting wordt bedreigd. De opnames zijn te zien op de Facebookpagina Red Dirkje Kuik en via Youtube.com.

Dirkje Kuik (1929-2008) was een unieke figuur in het culturele leven van Nederland en met name Utrecht. Als kunstenares was zij mede-oprichtster van het fameuze grafisch gezelschap De Luis, illustratrice van o.m. ‘Pinokkio’ en ‘Baron Münchhausen’ en tekenares van een omvangrijk en volstrekt persoonlijk oeuvre aan stadsgezichten en portretten. Als schrijfster was zij verantwoordelijk voor een reeks onvergelijkbare romans, zoals de genreoverschrijdende roman ‘De held van het potspel’ en de misdaadroman ‘De N.V. Dopiflex’, verhalen (‘Piranesi & zijn dochter’), poëzie en essays, zoals gebundeld in ‘Utrechtse notities’ en ‘Huishoudboekje met rozijnen’, waarin ze haar belevenissen als ‘genderdiasporapatiënt’ optekende.
Het atelier/woonhuis van Dirkje Kuik, aan de Oudekamp 1 in Utrecht, werd na haar dood met particulier geld als museum opengesteld, maar dreigt nu uit financiële nood voorgoed te moeten sluiten.

Dichters: Wiljan van den Akker, Arjaan van Nimwegen, Hanneke van Eijken, Geert Buelens, Nico Weber, Raj Mohan, Lennard van Rij, Titi Zaadnoordijk, Vrouwkje Tuinman, Ad Anthonie Beenakker, Theo Festen, Gerrit Komrij, Marjolein Kool, Charlotte Mutsaers, Ingmar Heytze, Anne Broeksma, Vicky Francken, Peter Drehmanns, Chrétien Breukers, E.P. Köster, Simon Mulder, Merijn Schipper, Alexis de Roode, Marein Baas, Peter Knipmeijer, Ruben van Gogh, Jean Brüll, Fetze Pijlman, Astrid Lampe, Kila & Babsie, Onno Kosters, Nanne Nauta, Maarten Das, Ingeborg Klarenberg, Herman van Veen, Koos Meinderts, Najiba Abdellaoui, Esther Jansma, Patty Scholten, Nadine Ancher, Bernhard Christiansen, Daniël Vis, Jan van der Haar, Mark Boog en Ellen Deckwitz.

Geplaatst door Michaël op 5 januari 2012