Leestip!

Vandaag is het tien jaar geleden dat Hugo Claus door middel van euthanasie uit het leven stapte. In België herdenken ze deze Vlaamse schrijver en artistieke duizendpoot met drie exposities in Brussel en Antwerpen. Maar ook bij Het Literatuurhuis staan we stil bij het leven en werk van Hugo Claus. We tippen zijn roman Een zachte vernieling.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 19 maart 2018

Boekenweek in Utrecht

Het is weer tijd voor de Boekenweek! In Utrecht vieren wij deze week uitbundig van 10 t/m 18 maart. In de Centrale Bibliotheek spreekt Jan Terlouw, schrijver van het Boekenweekessay, die het afgelopen jaar al velen ontroerde en inspireerde met zijn pleidooi voor het behoud van de natuur. Natuur is het thema van de Boekenweek dit jaar.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 8 maart 2018

Docenten Masterclasses april

In april presenteren wij twee interessante Masterclasses: proza schrijven (7 & 22 april) en recenseren (8 & 14 april). Bekwaam uzelf tijdens deze Masterclasses in twee weekenddagen met een kleine groep gevorderden onder leiding van een professional. We stellen de drie deskundige docenten - Thomas Verbogt, Rob Schouten en Janita Monna - graag aan u voor.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 maart 2018

Kaartverkoop 36ste Nacht gestart

De kaartverkoop van de 36ste Nacht van de Poëzie op zaterdag 29 september 2018 is gestart! Koop uw ticket nu voor het speciale Early Bird-tarief en wees als eerste verzekerd van uw aanwezigheid tijdens het grootste poëziefeest van het jaar in TivoliVredenburg in Utrecht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 2 maart 2018

Ed Leeflang herdacht in Perdu op 17 maart

Ed Leeflang was jarenlang samen met Piet Piryns de vaste spreekstalmeester van De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Dit jaar is het tien jaar geleden dat hij overleed. Tien dichters/schrijvers, goede vrienden van weleer, herdenken Ed Leeflang (1929-2008), docent, dichter, liedjesgek, via een keuze uit zijn prachtige poëzie, aangevuld met eigen werk.

Geplaatst door Michaël op 27 februari 2018

VACATURE: HOOFD MARKETING & COMMUNICATIE

Het Literatuurhuis en Utrecht Unesco City of Literature zoeken per direct een medewerker marketing & communicatie. Het Literatuurhuis organiseert culturele evenementen en festivals, zoals De Nacht van de Poëzie en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Vanaf september 2018 komt daar een gloednieuw literatuurfestival bij dat enkele weken duurt. Tevens voeren we het programma ‘Utrecht City of Literature’ uit, dat hoort bij de internationale eretitel die de stad Utrecht in november jl. door Unesco kreeg toegekend.

 

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 14 februari 2018

In Memoriam Menno Wigman

Menno Wigman is op 1 februari overleden. We verliezen een van de grootste dichters uit ons taalgebied, een scherpzinnig denker en lezer, een vriend. We wisten al een paar jaar dat Menno worstelde met hartproblemen, dat hij al eens op miraculeuze wijze aan de dood was ontsnapt, dat zijn gezondheid broos was. We wisten het, maar we konden en wilden geen rekening houden met een voortijdig vertrek.

Geplaatst door Michaël op 1 februari 2018

Ozan Aydogan wint NK Poetry Slam 2018

Ozan Aydogan heeft vrijdagavond 26 januari 2018 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2018 gewonnen. In een afgeladen Cloud Nine in TivoliVredenburg wist Ozan de zeven andere finalisten achter zich te laten. Het NK Poetry Slam werd dit jaar voor de 16e keer gehouden en is onderdeel van de landelijke Poëzieweek.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 26 januari 2018

Film over schrijver Jeroen Brouwers

Het is bijna februari en dat betekent dat het filmseizoen bij ons van start gaat. De eerste vertoning staat in het teken van befaamd auteur Jeroen Brouwers. Dertig jaar geleden schreef hij zijn meesterwerk De zondvloed, waarvan volgende maand bij Uitgeverij Atlas Contact een jubileumuitgave verschijnt. In het kader van deze feestelijkheid vertonen we de documentaire Lotgevallen - De verzonkenen, waarin Brouwers langs de graven gaat van de 'miskende' auteurs die hij beschreef in zijn boek De laatste deur. Voorafgaand aan de filmvertoning vertelt Kenneth van Zijl in een korte inleiding over de roman en de film.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 25 januari 2018

Finalisten NK Poetry Slam 2018 bekend

Ozan Aydogan, Merlijn Huntjens, Asha Karami, Sacha Landkroon, Arnoud Rigter, Tijdelijke Toon, Martje Wijers en Ivan Words zijn de acht beste Nederlandstalige poetry slammers van dit moment. Dat bepaalden de twee jury's én het publiek tijdens de halve finale van het NK Poetry Slam 2018 in Utrecht.

Geplaatst door Het Literatuurhuis op 18 januari 2018