Dichtersline-up 33ste 'Nacht' bijna compleet

Pieter Boskma, Anneke Brassinga, Dennis Gaens, Johanna Geels, Luuk Gruwez, Stefan Hertmans, Sasja Janssen, Ilja Leonard Pfeijffer, Vrouwkje Tuinman en Stijn Vranken maken de dichtersline-up voor de Nacht van de Poëzie bijna compleet! Ook is het motto van deze 33ste editie bekend: ‘Thuis wil ik zijn, al is het maar een nacht.’ van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga (1949 – 2013.

Geplaatst door Joska op 4 augustus 2015

Deelder, Schippers e.a. eerste Nacht-namen

De Nacht van de Poëzie vervolgt op zaterdag 19 september zijn tweede leven in de Grote Zaal van TivoliVredenburg: 21 jonge poëzietalenten en gevestigde dichters treden volgens beproefd recept van 20.00 – ±03.00 uur achter elkaar op, afgewisseld door muzikale en theatrale entr’actes. Vandaag maken we de eerste namen van het programma bekend, meer namen van dichters & entr’actes volgen de komende maanden!

Geplaatst door Joska op 3 juli 2015

Werkspoor Koren Opera doet Utrechtse geschiedenis herleven

Komende zaterdag 20 juni komt met de Werkspoor Koren Opera eenmalig een belangrijk stuk Utrechtse (industriële) geschiedenis tot leven: in de voormalige Machinehal van het roemruchte Werkspoor voeren 7 koren je met 'tableaux chantants' door de belangrijkste episoden uit de tijd dat dit het kloppende industriële hart van Utrecht was. De teksten en muziek zijn van de hand van schrijver, dichter en librettist Ruben van Gogh en componist Bob Zimmerman.

Geplaatst door Joska op 16 juni 2015

I.M. Drs. P

95 jaar werd hij; de meest lichtvoetige dichter van ons taalgebied, die zelfs het woord ‘dichter’ al te veel eer vond. “Ik doe weliswaar aan versificatie, maar met poëzie heb ik weinig of geen bemoeienis.” Dat schreef Drs. P (1919-2015) eens aan Coen Peppelenbos in een op Tzum.info gepubliceerd briefje. Toch stond deze versificateur in 1980 op de allereerste Nacht van de Poëzie in Utrecht.

Geplaatst door Joska op 16 juni 2015

Productiestagiair(e) gezocht

Wil je graag praktijkervaring opdoen in het literaire veld? Het Literatuurhuis is op zoek naar een stagiair die ons productieteam van augustus tot december 2015 komt versterken. Tijdens je stage maak je kennis met alle facetten van de organisatie van literaire evenementen in een klein, gezellig team met veel ruimte voor eigen initiatief.

Geplaatst door Joska op 9 juni 2015

Publiciteitstagiair(e) gezocht

Wil je graag praktijkervaring opdoen in het literaire veld? Het Literatuurhuis zoekt vanaf eind augustus 2015 een stagiair publiciteit ter ondersteuning van alle communicatie rond de najaarsprogrammering en de Nacht van de Poëzie (19 september). Tijdens je stage maak je kennis met alle facetten van de organisatie van literaire evenementen in een klein, gezellig team met veel ruimte voor eigen initiatief.

Geplaatst door Joska op 8 juni 2015

Kaartverkoop 33ste Nacht van start

De Nacht van de Poëzie kende vorig jaar een legendarische terugkeer naar haar moederschoot: de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Dichters, artiesten en publiek waren het unaniem eens: ‘De Nacht’ is weer thuis. Op zaterdag 19 september presenteert Het Literatuurhuis alweer de 33ste Nacht van de Poëzie. En de kaartverkoop is nu van start!

Geplaatst door Joska op 6 juni 2015

De Literaire Tour

Ook literair Utrecht telt af naar de Grand Départ met Tim Krabbé die zijn haat jegens de Tour toelicht (4 juni), mini-colleges Literatuur & Le Tour ( 21 juni) én Parijse bouquinistes op 4 juli zelf. En vergeet niet zelf alvast de eerste etappe te rijden onder de bezielende leiding van het Utrechts Stadsdichtersgilde met het boekje/de app/de routekaart Schaduwpeloton. Sluit je aan bij het literaire peloton en zie hieronder voor meer informatie.

Geplaatst door Joska op 1 juni 2015

Winnaars Utrechtse literatuurbeurzen bekend!

Anne Broeksma, Roelof ten Napel en Marieke Rijneveld krijgen ieder een C.C.S. Crone Stipendium van €2500. Dat werd vrijdag 15 mei bekend tijdens de openingsavond van City2Cities 2015. Na het optreden van Nick Cave verzamelden de zeven genomineerde Utrechtse talentvolle schrijvers zich in de Kluiskamer om te vertellen over hun werk en het oordeel van de jury te horen.

Geplaatst door Joska op 21 mei 2015

Luk Van Haute wint Filter Vertaalprijs met bundel Japanse verhalen

Tijdens de tweede avond van City2Cities 2015 is tijdens een feestelijke uitreiking bekendgemaakt dat Luk Van Haute heeft de Filter Vertaalprijs 2015 heeft gewonnen met zijn bundel Liefdesdood in Kamara. En andere Japanse verhalen (Atlas|Contact). ‘Een vertaling waarmee de vertaler een meesterproef afleverde, een project dat een enorme stilistische reikwijdte vertegenwoordigt.’, aldus de jury.

Geplaatst door Joska op 21 mei 2015