Literaire non-fictie: de wereld volgens Ayn Rand

Hans Achterhuis e.a. over de auteur van 'The Fountainhead' en icoon van het kapitalisme
Wanneer25 oktober 2012, 20:00
Waar RASA, Pauwstraat 13a, Utrecht
Entree
Met Hans Achterhuis, Caroline Damwijk, Daan Rovers, Yernaz Ramautarsing, Jan Donkers

Ze was één van Amerika’s meest controversiële auteurs, er gingen twintig miljoen exemplaren van haar boeken over de toonbank en haar roman Atlas Shrugged werd na de Bijbel verkozen tot het belangrijkste boek van de twintigste eeuw. Schrijvers, denkers, liefhebbers en critici schetsen een portret van dit icoon van het kapitalisme en wereldwijde fenomeen.

Met o.a. Hans Achterhuis, Caroline Damwijk, Yernaz Ramautarsing, Jan Donkers en Daan Roovers.

Ayn Rand (1905-1982) werd geboren in Sint-Petersburg als Alisa Rosenbaum. Als opgroeiend meisje zag ze de negatieve kanten van de Russische revolutie. Na haar afstuderen emigreerde ze in 1926 naar de Verenigde Staten, in haar ogen het land waar een individu zichzelf kan zijn.

Ultraliberale kapitalist

Wereldberoemd werd ze na het verschijnen van haar roman De eeuwige bron die in 1949 werd verfilmd met Gary Cooper in de hoofdrol. Met Atlas Shrugged (De kracht van Atlantis) (1957) werden haar faam en succes alleen maar groter. Het boek werd een bestseller, er ontstond een heuse cultus rondom het ultraliberale kapitalisme dat Rand propageert en er werd een Ayn Rand-instituut gesticht om haar ideeën te verspreiden.

Rand toonde zich een schaamteloze extremist die het briljante ondernemers liet opnemen tegen een wereld vol parasieten. Tot haar volgelingen behoorden de grootsten uit de economische wereld, zoals Alan Greenspan, die bekende: ‘Alles wat ik van de maatschappij weet, heb ik van haar geleerd.’ Rands hyperindividualistische libertarianisme geldt sinds jaar en dag als de ideologische fundering voor de Tea Party.

'Ayn Rand is de reden dat ik de publieke zaak ben gaan dienen'

Ook Paul Ryan, Mitt Romney’s running mate in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 bekende een grote aanhanger van haar overtuigingen te zijn. Hij vond dat het economische beleid van Obama ‘zo uit een van Ayn Rands boeken kon komen’ en noemde haar werk ‘de reden dat ik de publieke zaak ben gaan dienen.’

Naar aanleiding van het verschijnen van De Kracht van Atlantis (Sijthoff, 2012), de Nederlandse vertaling van Atlas Shrugged portretteren filosoof Hans Achterhuis, Libris-directrice Caroline Damwijk, Amerikakenner Jan Donkers, objectivist Yernaz Ramautarsing, hoofdredactrice van Filosofie Magazine Daan Roovers Ayn Rand en bespreken de gevolgen van haar overtuiging.