Jan Emmens

Met: Wim Brands, Judith Herzberg, Joop Goudsblom, Elly de Waard
Wanneer23 september 2012, 15:00 uur
Waar Karel V, Geertebolwerk 1, Utrecht
EntreeGratis (RSVP)
Met Wim Brands, Judith Herzberg, Elly de Waard, Joop Goudsblom

Hij staat op nummer 29 in de top 100 van belangrijkste Utrechtse schrijvers aller tijden en toch kent bijna niemand hem: Jan Emmens. De nieuwe door Wim Brands samengestelde bundel Overkomst dringend gewenst moet daar verandering in brengen.

“Emmens was een heel groot dichter, en bijna niemand heeft het op tijd geweten,” schreef Willem Pieters in het Algemeen Dagblad in 1980. Emmens was toen al negen jaar dood. Hij had zich verhangen in het trapgat van Oudwijk 43, het huis waar hij kort daarvoor naartoe was verhuisd. “Hij leefde zonder huid, en wie zonder of met bijna-geen-huid door het leven moet - dit verschrikkelijk bestaan - kan geen eelt verwerven,” schreef zijn uitgever Geert van Oorschot na het vernemen van Emmens’ zelfverkozen dood.

Een grijpbare dichter die ongrijpbaar blijft

Jan Emmens werd in 1924 in Rotterdam geboren, maar vestigde zich later in Utrecht. Hier studeerde hij kunstgeschiedenis en was daarnaast zeer actief in het Utrechtse literaire leven van zijn tijd. Naast poëzie schreef hij als kunsthistoricus veel over Rembrandt. Na een enkele uitgave in eigen beheer, verscheen in 1957 zijn debuut; de bundel Kunst- en Vliegwerk.

Dichter en programmamaker Wim Brands ziet de bloemlezing als een mooie mogelijkheid om het werk van Emmens weer eens onder de aandacht te brengen. De dichter wordt vaak over het hoofd gezien en dat is onterecht: “Emmens kan in ongelooflijk heldere bewoordingen een beeld neerzetten, een gemoedstoestand beschrijven. Zo helder dat het ook weer raadselachtig wordt. Hij is een grijpbare dichter die ongrijpbaar blijft.”

Op deze zondagmiddag biedt Brands een hernieuwde kennismaking met Emmens werk. Collega’s en vrienden Joop Goudsblom, Judith Herzberg en Elly de Waard schetsen daarnaast al lezend en vertellend een portret van Jan Emmens.

Toegang gratis, inclusief drankje
Reserveren via: emmens[at]slau.nl
Graag onder vermelding van uw naam, aantal personen en emailadres


Wim Brands (1959) is programmamaker voor de VPRO en dichter. Sinds zijn debuut op 19-jarige leeftijd in het Hollands Maandblad zijn zijn gedichten onder andere verschenen in de literaire tijdschriften ‘Bunker Hill’, ‘De Tweede Ronde’ en het mede door Jan Emmens opgerichte ‘Tirade’. In 2010 verscheen zijn meest recente dichtbundel Neem me mee, zei de hond.

Judith Herzberg (1934) is dichteres en toneelschrijfster. In 1961 debuteerde ze in Vrij Nederland en twee jaar later verscheen haar eerste dichtbundel, Zeepost. Vanaf de jaren ’70 volgden na dichtbundels ook toneel- en tv-stukken, filmscripts en teksten voor musicals. Herzbergs gedichten worden wel getypeerd als ‘parlandopoëzie’ en zijn in die zin verwant aan het werk van Jan Emmens dat zich ook kenmerkt door alledaagse spreektaal waarin de emotie vaak sterker en directer overkomt.

Elly de Waard (1940) is dichteres, recensent, popcriticus en vertaalster. Op 38-jarige leeftijd debuteerde ze met de bundel Afstand (1978). In de jaren tachtig maakte ze zich met de groep ‘De Nieuwe Wilden’ sterk voor de vrouwelijke stem in de poëzie en ze was medeoprichtster van de Anna Bijns Prijs. De Waard brengt nog geregeld nieuwe dichtbundels uit; haar meest recente bundel is In het Halogeen (2009).

In de jaren ’60 woonde de Waard samen met een goede vriend van Jan Emmens: dichter Christiaan J. Van Geel. Van Geels tweede dichtbundel Uit de hoge boom geschreven (1967) kwam mede dankzij Emmens tot stand en hij droeg zijn bundel Enkele gedichten (1973) aan Emmens op. Tevens werkte Van Geel mee aan het tijdschrift 'Tirade'.

Joop Goudsblom (1932) is socioloog en werd vooral bekend als de pleitbezorger van het werk van Norbert Elias en door zijn werken over langetermijnontwikkelingen. Net als Jan Emmens is Goudsblom mede-oprichter van het literaire tijdschrift ‘Tirade’.