SLAU Filmtheater: W.F. Hermans

Als twee druppels water
Wanneer28 mei 2012, 19:00 !!!
Waar Louis Hartloopercomplex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Entree€ 8,50
Met Ewoud Kieft

Klik hier voor kaarten via het Louis Hartlooper Complex

Maandag 28 mei wordt de verfilming van een van Hermans’ meesterwerken De donkere kamer van Damokles vertoond in het Louis Hartlooper Complex. Fons Rademakers tekende voor de regie van de film, die verscheen onder de titel Als twee druppels water. Ewoud Kieft verzorgt een inleiding voorafgaand aan de film.

Van Ewoud Kieft verscheen onlangs Oorlogsmythen, waarin hij op zoek gaat naar de manieren waarop de beeldvorming rond de Tweede Wereldoorlog in Nederland is veranderd, vanaf 1945 tot nu. Het schrijverschap van Hermans vormt de rode draad in deze zoektocht, want de herinnering aan de oorlog heeft zich altijd afgespeeld in het schemergebied tussen feit en fictie, tussen waarheidsvinding en manipulatie; en Hermans heeft zich daar als geen andere schrijver mee bezig gehouden, zoals ook duidelijk naar voren komt in De donkere kamer van Damokles. Daarin schetst Hermans een - zeker in 1958 - ongebruikelijk beeld van het Nederlands verzet tijdens de Duitse bezetting: in plaats van de onverschrokken helden die hun levens waagden voor volk en vaderland zijn het hier amateurs die de verzetsdaden uit persoonlijke motieven pleegden.

Ewoud Kieft (1977) is schrijver en muzikant. Hij schreef een cultuurgeschiedenis over ideeënstrijd ten tijde van het opkomend nazisme, Het plagiaat (2006), een proefschrift over het oorlogsenthousiasme van 1914, en kritieken voor het NRC Handelsblad.